Vergezichten

De natuur vormt een belangrijke bron van inspiratie. Fascinerend vind ik de uitwerking, die de natuur op mensen kan hebben. De rust, die aanzet tot nadenken of die juist je gedachtenstroom stopzet.  De vergezichten, de horizon, die uitnodigen te kijken voorbij de eigen horizon. Dit gevoel probeer ik op te roepen met mijn schilderijen.

De landschappen en zeezichten kunnen variëren in de mate van abstractie. Voor mij is het vergezicht een uitgangspunt en de eigen sfeer, die ik een schilderij wil meegeven. Het moet een emotie oproepen, een eigen sfeer uitademen.

Meestal hebben ze geen uitgewerkte details. Je kunt er daardoor telkens iets nieuws in ontdekken of er iets heel anders in zien dan een ander, afhankelijk van de herinnering, die het schilderij bij je oproept. Een titel is heel bepalend hoe je als toeschouwer naar een schilderij kijkt. Ik wil graag de ruimte geven aan de toeschouwer om het schilderij zich eigen te maken op basis van wat het bij hem of haar oproept. In ben daarom gestopt met het geven van titels aan schilderijen uit deze serie, tenzij een titel tijdens het maakproces zich uitdrukkelijk opdringt. 

Vrouwenportretten

Sinds 2016 leg ik me in mijn vrije werk ook toe op het maken van vrouwenportretten. Elk portret laat een kant zien van een vrouw: krachtig, dromerig, zorgzaam, eigenzinnig, overpeinzend etc. In feite vormen de portretten samen de vele gezichten van één vrouw.

Net als in de vergezichten besteed ik in deze serie veel aandacht aan de achtergrond van de schilderijen: mooie structuren, gelaagdheid, craquelé  en bijzondere effecten.  Dit behoort tot mijn eigen signatuur.

Het portret is soms duidelijk aanwezig. Soms moet er even naar gezocht worden. Wel zo spannend…..

Abstracte composities

Op deze site vind u ook abstracte schilderijen vaak met geometrische vormen. Bij deze schilderijen laat ik mij, al experimenterend, door materie, kleur en compositie  leiden. Zonder plan ga ik op pad. Het schilderij dicteert zich als het ware zelf. Ik probeer er nieuwe technieken in uit, die ik vervolgens probeer te vertalen naar de andere series.

Werkwijze

Mijn schilderijen zijn groot en kleurrijk, uit vele lagen acrylverf opgebouwd, soms afgewerkt met een glacis van olieverf. Door het toepassen van materialen als gips, kalk, papier, koper, zand, textiel etc. en door het kleurgebruik ontstaat er veel diepte in de schilderijen. In elk schilderij zoek ik de uitdaging, wat resulteert in een gevarieerde en kleurrijke collectie.